Servicii APRS
Introducere
Radioamatorii care au utilizat reteaua APRS, fie prin transceiver-e prevazute cu acest mod de lucru, fie prin aplicatii conectate la Internet, au remarcat diferenta majora privind modul de reprezentare a nodurilor APRS:
modul Radio: informatii sub forma de text, receptionate direct sau retransmise de digipeater-ele aflate in vecinatatea propriei statii. Unele statii calculeaza si afiseaza distanta si directia catre nodurile receptionate, altele afiseaza si simbolurile APRS. Nodurile aflate la distante mari sau cele care acceseaza reteaua APRS prin Internet nu sint vizibile pe ecranul statiei decit in anumite conditii.
modul APRS-IS (Internet Service): practic, orice informatie colectata de infrastructura APRS-IS este disponibila utilizatorului prin intermediul unei harti si a unei interfete grafice care permite vizualizarea mesajelor schimbate de noduri, istoricul indictivelor utilizate, trasee parcurse, telemetrie etc. Volumul informatiilor care pot fi afisate este atit de mare, incit intotdeauna va fi necesara filtrarea datelor dupa diferite criterii, cum ar fi distanta fata de pozitia curenta, prefixe, grupuri, simboluri APRS s.a.
Multi radioamatori care doresc sa acceseze reteaua APRS, aleg sa foloseasca o conexiune Internet si o aplicatie APRS-IS, datorita modului prietenos de interactiune cu aceasta infrastructura. Dar, daca sintem in situatia de a nu avea acces Internet, insa avem o "instalatie" APRS radio functionala (statie radio dedicata, simple statii radio sau tracker-e interfatate cu un laptop sau un telefon inteligent) si ne aflam in aria de acoperire a unui digipeater sau i-Gate, exista numeroase posibilitati de a afla informatii despre nodurile APRS care ne intereseaza, dar si de a comunica cu acestea sau cu membrii comunitatii Internet. Asadar, scopul principal al acestui document este de oferi un set de instrumente pentru acele situatii cind accesul Internet lipseste, dar avem sansa de a fi in aria de acoperire a unui digipeater.
Inainte de toate, recomand interfatarea oricarui tip de statie radio cu o aplicatie APRS, chiar si in cazul statiilor cu APRS integrat. Introducerea comenzilor si mesajelor APRS este o adevarata provocare, indiferent cit de performante sint statiile radio, iar pentru unii radioamatori va fi sigur un motiv de abandon.
Cel mai simplu si rapid mod de interfatare este de a utiliza deja faimoasa aplicatie APRSdroid, in modul Audio (AFSK), folosind interconectarea "acustica". Desi pare primitiva, este foarte eficienta. Ulterior, cei care considera interesant modul de lucru APRS, pot trece la interfete mai elaborate, cum ar fi cablurile "personalizate" sau TNC-uri.
Toate serviciile prezentate in continuare sint accesibile prin trimiterea unui mesaj APRS, avind urmatoarea structura:
- destinatie: indicativul nodului care gazduieste serviciul respectiv. De exemplu: WHERE, QRZ, ANSRVR.
- text: comanda care trebuie executata la destinatie. De exemplu: alert, help, YO3XYZ-10, login
Citeva precizari privind confidentialitatea
Exista multe controverse privind oportunitatea utilizarii retelei APRS, in special din cauza caracterului confidential al datelor schimbate in aceasta infrastructura. Argumentele contra vor fi mereu justificate cita vreme potentialele informatii confidentiale apartinind unui radioamator sint transmise catre APRS de catre alt radioamator, fara ca acesta din urma sa fi cerut acordul primului, iar situatia in care astfel de date s-ar transmite catre reteaua APRS nu este atit de speciala sau de urgenta incit sa justifice aceasta actiune.
In rest, fiecare radiomator este raspunzator pentru datele personale pe care la transmite catre reteaua APRS, aproape la fel ca si in cazul QSO-urile efectuate in alte moduri de lucru, diferenta principala fiind doar perioada de retentie a acestor informatii: in APRS, se salveaza si sint accesibile pe o perioada lunga de timp, iar in alte moduri, dispar odata cu eliberarea PTT-ului.
In aplicatiile APRS, radioamatorul poate stabili nivelul de ambiguitate pentru transmiterea coordonatelor geografice (ceea ce nu este posibil si cind utilizam telefoanele mobile prevazute cu GPS). De asemenea, exista si varianta renuntarii la pozitionarea GPS atunci cind se lucreaza din pozitii fixe si este posibila utilizarea unor aplicatii ca APRSdroid, APRSIS32 etc. sau tracker-e care permit transmiterea unei pozitii predefinite.
TOTUSI, FOARTE IMPORTANT ! Toate mesajele transmise prin reteaua APRS (radio sau IS) sint accesibile oricarei persoane, fie ca detine sau nu o licenta de radioamator, daca stie unde si cum sa caute. De aceea, evitati sa transmiteti date personale importante (parole, coduri PIN, numere de telefon, adrese etc.). In cazul APRSlink (prezentat mai tirziu in acest material), incercati sa schimbati cit mai des parola de acces, daca veti folosi frecvent acest serviciu.